Ardenner
Vad väger ett ton, orkar dra dubbelt så mycket, har nio i skostorlek och är snäll som ett lamm? En vanlig Ardennerhäst.

För 70 år sedan fanns det en halv miljon ardennerhästar här i Sverige – nu finns det knappt tiotusen...

Det är svårt att inte bli fascinerad av en ardenner – deras enorma muskelmassa kombinerat med deras lugna sinne väcker känslor. Idag hajar man nästan till när man ser en ardenner – för det finns inte så många. Annat var det förr….då stod det en på varje gårdsplan.

Inte svensk
Ardennern kallas många gånger för en svensk ras, men det stämmer inte riktigt. För rasen importerades i slutet av 1800-talet från Belgien, av den svenske, superkände hästkarlen Greve C.G Wrangel. Först tog han hit tre hingstar och sedan två ston – det var grunden till vårt första ardennerstuteri.

Rasen exploderade
Tidigare hade alla bönder i Sverige - nästan alla var ju bönder - använt slöa oxar för att plöja med. Så givetvis spred sig ryktet om den urstarke ardennern som en löpeld - och ca 50 år senare fanns det över 500 000 ardenner i Sverige. Helt otroligt!

Traktorn tog över
Men ardenners glansdagar hade ett drastiskt slut – det nya hotet stavas traktor. Så snart bönderna hade råd att köpa sig en traktor, blev den tidigare livsviktiga kamraten överflödig. Och nu sjönk antalet ardenner fort. Idag finns det knappt 10.000 ardennerhästar. De sista åren har det varje år fötts ca 300 – 400 nya föl. Föl som många gånger inte har någon köpare.....

Finns det någon framtid?
Helt klart är framtiden osäker för den svenska ardennern, då den idag faktiskt saknar en riktig arbetsuppgift. Alltför många ardenner går mest och skrotar i hagar - kanske av nostalgiska skäl. Som tur är finns ett antal som använder sin ardenner till skogskörning, där den är en utmärkt jobbarkompis.

Kommentarer

Populära inlägg