Westernridning

Westernridning
Att rida Western 


Westernridning eller "Western Riding" är en ridstil som många förknippar med gamla westernfilmer. Att rida western betyder också uteritter i bekväma westernsadlar, så kallade "trailriding". Westernridning hör också ihop med bilden av kofösande cowboys. Kor, kläder, ridutrustning i westernstil är bara några saker som ingår i begreppet western ridning, det är en komplett livsstil för många människor.
Dagens westernridning i USA är fortfarande ett seriöst arbete i samband med kouppfödning där boskapen drivs över enorma arealer för att beta, övervakade av professionella boskapsskötare till häst. Westernhästen, eller skall man kanske i det här fallet kalla den för ranchhäst, är fortfarande en absolut nödvändig och pålitlig arbetskamrat till kofösaren och en utbildad ranchhäst är mycket värdefull och dyr.
Inom westernridning har det utvecklats en mängd tävlingsgrenar och många känner till begreppet rodeo som uppstod i USA i mitten på 1800-talet. Kor, hästar, uppvisningar, och marknader var ett stort folknöje bland invandrande nybyggare i det unga USA och olika jippon och lekar omvandlades till tävlingsgrenar.
Förutom hästkapplöpning växte det fram olika grenar som kom att till att återspegla många av de moment som ranchhästen utförde. Ranchhästens olika egenskaper förfinades genom noggranna avelsprogram och med åren växte det fram en mångsidig westernhäst som både blev specialiserad inom sin gren och/eller kunna genomföra olika grenar.
Fortfarande är uteritter, trailritter och trailriding, mycket populära med westernridning som tema och där fokus ligger på upplevelsekänsla. Många stadsmänniskor söker sig varje år till de många gästrancher som finns i USA där man får delta i ranchens dagliga arbete med att fösa kor samt göra långa och härliga trailritter i en fantastisk natur.

Kommentarer

Populära inlägg