Sören Nordin

Sören Nordin


Sören NordinSören Nordin
Sören Nordin

Sören Nordin
Sören Nordin
Sören Nordin

Sören Nordin
Ernst Sören Nordin
Född: 5 september 1917
Sören Nordin är i allra högsta grad en viktig del av svensk travsports historia. Dels genom de sportsliga framgångar som han nådde både på hemmaplan och internationellt, det senare i en tid då tävlingsutflykter utanför det egna landets gränser sannerligen inte hörde till vanligheterna. Dels för att han i sin person knöt samman travsportens ursprung, skogsböndernas kappkörning, med dagens moderna och högt professionaliserade sport.
Sören Nordin föddes 1917 och växte upp i lilla Forsa i Hälsingland, yngst i den brödraskara som så starkt skulle komma att dominera svensk travsport under förra seklets mitt. Gösta, Gunnar och Sören var alla söner till Ernst Johan Nordin, som själv var en av svensk travsports allra första starka gestalter.
Sedan fadern etablerat sig på landets nya huvudbana Solvalla, som invigdes 1927, följde sönerna strax efter till huvudstaden. Det var också med Solvalla som hemmabas Sören Nordin skulle komma att dominera svensk travsport under ett par decennier.
Under 1950-talet var Frances Bulwark den stora stjärnan i Sörens stall och hennes segertåg genom Sverige har blivit smått legendariska, då hon bokstavligen drog”man ur huse” i alla tänkbara landsändar för att se stjärnstoet tävla.
Här i Årjäng, där Nordiska Travmuseet är beläget, kunde exempelvis ingen officiell publiksiffra uppges från duons besök i samband med Årjängs Stora Heatlopp 1954, eftersom det stora publiktrycket tvingade arrangörerna att öppna grindarna. Uppemot 16.000 personer lär det ha varit; ett publikrekord som alltjämt är oöverträffat i Nordmarken.
Och jo, Frances Bulwark och Sören Nordin vann det loppet – också.
Sören Nordins tränar- och körsvensskicklighet vann ryktbarhet långt utanför Sveriges gränser. Segern i världens tuffaste löpning, Prix d’Amérique, 1950 med Scotch Fez var en bragd i ordets rätta bemärkelse. Det skulle dröja 23 år innan ett svenskt ekipage (Dart Hanover och Berndt Lindstedt) på nytt lyckades i denna världens kanske mest prestigefyllda löpning.
Storsegrarna i karriären är nästan oräkneliga. Elva gånger tränade Sören Nordin vinnaren av Svenskt Travderby; ett rekord som blir mycket svårt att överträffa. Som jämförelse kan nämnas att Sören Nordins arvtagare inom svensk travsport, Stig H Johansson, har sju segrar i samma löpning.
Efter sin sista Derbyvinst på svensk mark, den med förvandlingsnumret Mustard 1980, gjorde Sören Nordin en nystart i karriären – i en ålder då de flesta andra för länge sedan har börjat planera sin pensionering. I USA lyckades Sören tillsammans med sina söner Jan och Ulf mycket bra, med ett flertal världsrekord och storstjärnor som Baltic Speed, Brandy Hanover, Mr Drew, Sandy Bowl, Tarport Frenzy, Ron B Hanover, Nealy Lobell och Jean Bi.
Som om inte det var nog hann evighetsmaskinen Sören Nordin med ytterligare en anhalt innan körbootsen för gott ställdes in i garderoben. I Italien, tillsammans med sonen Jan, verkade Sören som tränare för familjen Biasuzzis hästar. Ringmaster Bi, Ruth Bi, Personal Banner och Zambesi Bi, Nordins sista Derbyvinnare (1999), var några av de hästar som passerade mästertränarens händer.
När karriären summerades hade Sören Nordin vunnit lopp i tio länder: nio europeiska och USA. Som tränare blev det totalt 13 Derbyn i tre länder: elva i Sverige, ett i USA (Baltic Speed, World Trotting Derby) och ett i Italien.
Med en nyfikenhet och uppfinningsrikedom som knappast kände några gränser flyttade också Sören Nordin på så gott som egen hand fram positionerna för travsporten rent tekniskt. Sören Nordins bestämda uppfattning om exteriörens betydelse har på senare år vidare praktiserats av framförallt lärljungen Stefan”Tarzan” Melander.
Sören Nordin var innovatören och pionjären med den okuvliga vinnarinstinkten. Pedagogen, som utbildat ett oräkneligt antal av efterkommande tränare. En portalfigur i svensk travsports historia, och förste svensk att väljas in i det nordiska Hall of Fame – travets storheter.


Kommentarer

Anonym sa…
Sören Nordin
Säg Nordinarna. Det räcker. För då vet alla travintresserade svenskar vad jag menar. Det är en magisk lyskraft i detta efternamn och utan deras tillblivelse så vet man inte var svensk travsport skulle stå idag.

1923 kvitterade pappa Ernst Johan Nordin från Forsa i Hälsingland ut sin körlicens och flyttade söderut strax senare. Han gjorde sig snabbt ett namn som kusk och tränare. Men han vann aldrig någon klassisk titel utan fick nöja sig med seger i Större Nordsvenskt Unghästlopp med norrmannen Kvarnbergrauen. Stoet Hjördis körde E.J. med framgång och hon fick på sin tid det fina rekordet 1.36,6.

Ernst J är utan överdrift banbrytare för den moderna travträningen. Han gav nya impulser, rön och råd om träning och balansering i arv till svensk travsport. Han vann uppskattningsvis 200 lopp på sin tid.
Och så gav han oss tre söner, Gösta, Gunnar och Sören. Var och en har betytt mycket för svensk travsports tillväxt. Varje gång vi ser svensk travsport i dess prydno så är det inte fel att skänka Nordin-familjen en tacksamhetens tanke. Nordins har varit stora och starka föregångsmän. Nordinarna har varit så dominerande i svenskt trav att de ibland bara tävlade mot sig själva. I mitten på 50-talet vann bröderna ALLA lopp en tävlingsdag på Solvalla. Duellerna mellan dem var också högtidsstunder för travälskarna på Solvalla.

Tillsammans vann de 53 klassiska storlopp. Räknar man Sörens son Ulf som har vunnit två så blir det 55 för ”klanen”.

Gösta ”Skarpen” Nordin var storebror och han var en erkänd startspecialist som ofta satsade och fick ledningen i loppen.
Han var först till 1.000 segrar bland svenska travkuskar. Han vann 1.638 till slut. Bildsköne Big Noon var den fantastiska undantagshästen som han vann många storlopp med. ”Biggen” blev den första svenska hästen under 1.20 (1941).
Göstas son Rolf satsade också en tid på hästarna och blev proffstränare men han återgick senare till ett ”vanligt” jobb.

Gunnar var sulkyeleganten som fick en stor fan-club på sin tid. Han vann, förutom de klassiska loppen, trav-VM 1966 med Pluvier III. Men det lilla spurtlejonet Gay Noon blev nog störst ändå. Hans seger i ryssgalan på Solvalla 1954 har travfantasterna aldrig glömt.Gunnar hade den mjuka körhanden och allting gick så lätt när han fick sina hästar att spurta. Han vann 2.371 lopp genom åren.

Den 8 september 1934 vann Sören Nordin sitt första lopp och den segern skulle följas av ytterligare 3.221. Hans segerprocent ligger på otroliga 21,6. De lopp han inte vunnit är inte värt namnet. Han vann Prix d’Amerique redan 1950 med Scotch Fez, var ute på kontinenten och vann storlopp med Frances Bulwark, Smaragd och andra storfräsare. Han var mycket tidig i många avseenden. Vid 63 års ålder slog han sig inte till ro med 21 championat på Solvalla och rader av storsegrar, han åkte västerut och blev stor i USA också. Vid dryga 80 års ålder verkade han som tränare i Italien och drog in nytt guld. Loppen lämnade han dock över till sonen Jan, som även var med i USA. Yngste sonen Ulf är verksam i Paris där han nått många fina framgångar.

Sören Nordin
Trav, Sverige, född 5/9 1917, har vunnit allt som går att vinna och är onekligen en av de mest omskrivna svenskarna.
Främsta meriter: Seger i Prix d’Amerique 1950 med Scotch Fez; Elitloppet 1953 med Frances Bulwark; Svensk Uppfödningslöpning 1941 med Silver Princess, 1967 med Segerstorp Barlow, 1969 med G.A. Scotch, 1971 med Spike Boy, 1972 med Ixi Håleryd, 1977 med Janbro Active (Active Bowler), 1979 med Lep Curie; Svenskt Travkriterium 1953 med Codex, 1954 med Lord Scotch, 1959 med Clementz, 1961 med J Ulienne, 1968 med Zolimitt, 1970 med G.A. Scotch, 1972 med Desert Air, 1978 med Active Bowler; Svenskt Travderby 1947 med Belle Day, 1951 med Madame Song, 1954 med Codex, 1955 med Smaragd, 1958 med Ilotar, 1960 med Clementz, 1962 med Julienne, 1969 med Galint, 1972 med Ococ, 1973 med Pom Chips, 1980 med Mustard.
Anonym sa…
Jag håller med "Tarzan" Melander i allt: "När det gäller travhästar var han absolut den bäste i hela världen. Han hade en enorm förmåga att upptäcka skador, att balansera hästar och att bedöma exteriören. Alla har vi Sören Nordin att tacka för vad travsporten är idag."

Populära inlägg