Hovslagare i Sverige

HovslagareHovslagare

Att försumma sin hästs hovar är något som kan leda till livslånga problem för både dig och hästen i fråga. Försummade hovar kan leda till felaktiga och sjuka hovar, felaktiga benställningar som vållar stora problem för både ryttare men framförallt häst, samt oregelbundna rörelser hos hästen. Allt detta leder till onödigt dyra veterinär räkningar och i vissa fall så finns det tyvärr ingen lösning på problemet. Åtminstone ingen enkel lösning. Förutom den förebyggande lösningen, att börja hantera hästens hovar från fölstadiet, och sen fortsätta med att sko eller verka vid vuxen ålder.

Det långa sköna och lata sommarbetet.

En häst som går på bete under en lång period eller en häst som överhuvudtaget inte utför något arbete, behöver inte heller skos. Det är här verkningen kommer in i bilden. Eftersom en hov ständigt växer, så behöver hovarna ses över regelbundet, och då även verkas. Verkning innebär att hoven får tillbaka sin rätta och ursprungliga form, då de beroende på underlag, slits ojämnt. För den som inte verkar sin häst tillräckligt ofta kan det leda till, som nämnt ovan, problem med både hovar och ben. Bland annat kan hästen få förslitningar på både leder och senor.

Ett samspel mellan häst och människa.

Att arbeta med djur kräver respekt, samt en stor kunskap om just den djurart man arbetar med, och det har vi hos Hovslageri. Det måste finnas en form av tillit mellan häst och hovslagare, för att arbetet skall löpa smidigt för både häst och hovslagare. Vi är din hovslagare åt din häst, och vi satsar alltid på långa samarbeten. Vi anser att hästar såväl som våra uppdragsgivare behöver känna ett förtroende för oss, och det uppnås som bäst genom just långa samarbeten.

Skoning och hovvård.

Vi skor om dina hästar efter hästens förutsättningar. Hur ofta en häst behöver en hovslagare  beror helt och hållet på vad hästen används till, men oftast kan du se om hoven har börjat växa lite utanför skorna, då är det dags att sätta på nya. Hornet kan också kännas torrt, och kan du, närmast skon, se sprickor så är det även då dags att sko om din häst. 
Precis som att småbarn inte får använda skor med hård sula alldeles för tidigt, så bör man också vänta med att sko unghästar för tidigt, så att hoven får utvecklas ordentligt, utan någon form av begränsning. Att hantera unghästens hovar, genom att lyfta och känna på dem, är dock bara bra, då det innebär att de får en chans att vänja sig inför framtida hantering.
Kontakta oss  när du söker efter en hovslagare åt din häst. Vi har stor kunskap om hästar och deras anatomi, vilket är ett måste då vi dagligen arbetar så nära djuren. Varmt välkommen att kontakta oss redan idag, tillsammans kommer vi fram till en lösning på just dina önskemål.

Kommentarer

Populära inlägg