Hovvård

Hovvård-en god hovvård är ett måste för alla hästar

Alla hästar behöver någon form av hovvård. Hur och med vilka intervall beror på hästens användningsområde och individuella förutsättningar. I och med att vi genom dagens användning av hästen har begränsat dess naturliga beteende, måste vi också anpassa skötseln av både häst och hov därefter.

Hovvård och Hovbeslag
I förhållande till hästens storlek är hoven ganska liten och är därför en kroppsdel som utsätts för en mycket stor belastning. En häst som används aktivt måste skyddas genom olika hovbeslag, eftersom slitaget blir större än hos hästar i frihet. Unghästar och avelsdjur å andra sidan rör sig ofta mindre och på mindre omväxlande underlag än hästar i vilt tillstånd. Då växer hoven snabbare än den slits ner.
Så långt det är möjligt bör unga hästar tränas utan skor så att hoven får utvecklas som naturen har tänkt. Att sko i unga år kan begränsa utvecklingen av hovens form och storlek. Men att inte sko unghästen innebär inte att den inte ska verkas! Unga travhästar och galoppörer som arbetas fullt ut behöver många gånger skos ändå. Under träningsuppehåll bör både unga och vuxna hästar få gå oskodda.

Några grundregler för hovvård:
 • Sko om eller verka hästen  innan  hovvinkeln bryts antingen framåt eller bakåt. Felaktig hovvinkel  belastar senor och leder i onödan.
   
 • Om hoven vårdas rätt ökar dess stötdämpande förmåga och gör att lederna belastas på ett balanserat sätt. Det är en förutsättning för hästens hållbarhet.

 • Etablera ett samarbete med en hovslagare du har förtroende för. Anlita alltid en utbildad hovslagare  med ansvarsförsäkring  som gäller om något inträffar på grund av olycka eller felaktig skoning.
   
 • Rådgör med din hovslagare om bästa skoning för det arbete hästen utför och det underlag den går på.
   
 • Om din häst har felaktig hovställning behöver den korrigeras oftare .
   
 • Kratsa ur hovarna före och efter du ska använda hästen, eller minst en gång om dagen. Det minskar risken för att föremål ska kilas fast och ge skador, och du upptäcker om hoven känns varm.
   
 • För att hästen ska få ett bra grepp på snö, is och på gräsbanor brukar man sätta brodd i skorna. Det är lätt att hästen trampar sig själv, eller skadar andra hästar, med broddarna, så de ska alltid tas ur så fort de inte behövs.
Alla hästar har rätt till en god hovvård

Hästens rätt till god hovvård är inskriven i Djurskyddslagen. Om din häst inte får korrekt hovvård kan den bli halt och få kroniska förslitningsskador.Tips inför besök av hovslagare  som kan underlätta för din hovslagare genom att:

> Ha hästen inne

> Ha hästen ren och torr

> Ha hovarna rengjorda

> Upplys om hästens egenskaper

> Upplåt en lämplig plats för hovvård

> Se till att det finns bra belysning

> Se till att det finns bra arbetsmiljö

Kommentarer

Populära inlägg