Jobba som Hovslagare

Hovslagare

Att jobba som Hovslagare i Sverige
Ridning är en folksport i Sverige, och travsporten växer. Idag finns ca 360 000 hästar i Sverige och antalet ökar hela tiden. Hästintresset skapar arbetstillfällen för hovslagaren. Noggrannhet och precision är viktigt för en hovslagare. Det krävs dessutom en förmåga att kunna hantera djur på ett bra sätt. En häst måste verkas och skos var sjätte till var åttonde vecka. 
Detaljbild, fastspikning av sko på häst   
De flesta hovslagare arbetar som egna företagare. Några få hovslagare är anställda vid till exempel djursjukhus och travbanor. 

ArbetsuppgifterHästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med cirka sex till åtta veckors mellanrum måste hoven "verkas". Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte "verka" för mycket så att hoven börjar blöda. En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision.

Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider. När "verkningen" är klar ska skon provas ut efter hoven och det görs genom att varm- eller kallsmida skorna. Därefter spikas skon på med en typ av spik som kallas söm. Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor.

Förr var det bysmeden som själv smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete, justeringar och sjukbeslag.

En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, som är varliknande bölder i hoven. Då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.
Att jobba som Hovslagare i Sverige

Att jobba som Hovslagare i Europa

Att jobba som Hovslagare utomlands

Utbildning till Hovslagare

Hovslagarutbildning i Sverige

Hovslagarutbildning utomlands

Farrier SchoolKommentarer

Populära inlägg