Broddning av häst
Dags att säkra Hästen för hala vinterdagar

"Bra att ha-saker" när det är dags för broddning: gängtapp, broddnyckel, renstapp.

Hur många broddar?

Vad är det då som avgår hur många broddar man ska ha?
-Det viktigaste är att tänka efter vad man ska använda sin häst till och på vilket underlag. Kör man eller rider mycket ute behöver man ha fyra broddar för att hästen ska få grepp även i uppförsbackar.

Hur många brodd man ska ha är ett vanligt trätoämne i stallen så här års. De som förespråkar två brodd, hänvisar ofta till att hästen kan få trampskador fram av den bakre tåbrodden. Detta är vanligast bland hästar med stort övertramp.

Road nails och guldskor
I stället för att använda broddar kan man sko hästen med "road nails", som ger mindre skador om hästen trampar sig. Det är en specialsöm med en hårdmetallkärna som sticker upp en bit ovanför sömmen. De är längre än broddar och ger ett visst grepp. De ger dock inte lika bra fäste som broddar, särskilt inte på is.

Förutom broddar och road nails, finns även skor med fasta broddar, till exempel guldskor. dessa används dock mest i trav och galoppsport, där tävlingsförhållandena ibland är extrema under vintern. Hästägare som vill kunna hjälpa sina oskodda hästar att klara halkan kan köpa hovboots och dubba dem med bildubb.

Kommentarer

Populära inlägg