Sprickor

Hästens hovar

Hovarna är en avgörande faktor för att hästen ska fungera och må bra. Vi tipsar om hur man bör sköta hästens hovar på bästa sätt.

Vanliga hovproblem
De vanligaste hovproblemen är sprickor och flisor. En del Hästar har tunna vägar vilket gör att det lätt spricker vid sömmarna. Barfotahästar brukar inte lika ofta ha de här problemen.
Det är också hovslagarens uppgift att se till att hästen får balans i förhållande till sin benställning, så att den belastar hoven rätt. Om balansen är korrekt ska inte hoven gå sonder på en och samma sida varge gång.
- För att undvika sprickor på en känslig häst kan man med fördel först rengöra hovarna och sedan smörja in dem med hovfett dagligen. Hoven har ingen "självsmörjningsmekanism", därfor är det ingen risk att den får för mycket fett, vilket många tror.
Vilken olja eller vilket fett man använder har ingen storre betydelse, man kan till och med använda matolja. Det som inte har någon påverkan är vitaminer och mineraler i hovpreparat, eftersom hovarna inte har någon möjlighet att ta åt sig det.
-När du applicerar fettet på hoven ska du tänka på att in det i sprickorna och i gamla sömhål. Det är också viktigt att hoven rengörs dagligen, både på undersidan och på ovansidan, gärna med vatten. Lera, grus och urinämnen ska inte sitta kvar i hoven för länge.
Vid sprickiga hovar
För att undvika sprickor på känsliga hästar kan man först rengöra hovarna ordentligt och sedan smörja in dem med hovfett - dagligen.


Kommentarer

Populära inlägg