Hästskosöm


Förr i tiden tillverkades både hästskon och sömmen manuellt av smederna, med idag sker all tillverkning maskinellt med avancerad teknik. Mustafors Bruk i Dalsland är världens största tillverkare av hästskosöm. Materialet är martinjärn i form av dragen tråd. Sömmen består av huvud (skalle), hals, klinga och spets. På spetsen finns en avfasning som styr sömmet ut genom väggen och som kallas svick. Den vänds inåt mot hoven då sömmet slås i med hammare.

De vanligaste sömtyperna för svensk bruk idag är E, ASM, ASV och J. Varje typ finns i flera storlekar, vilket markeras med siffrorna 2-12. Skons tjocklek, utformningen av sömhål och sömkanal samt hovväggens tjocklek och hornkvalitet avgörs valet av av söm. Kvaliteten på sömmen är mycket god. Mustad tillverkar även andra sömtyper för export, t ex söm för åsnor, mulåsnor och oxar.

J-söm används för arbetshästar med stora hovar, tjocka väggar och tjockare skor. E-söm dominerar vid fästandet av skor på sporthästar. ASM- och ASV- sömmen är främst avsedda för tunna galopp- och travskor som ofta är tillverkade av aluminium, tex Victory skor. Det finns också speciella söm för föl och söm med tunnare klinga.


Kommentarer

Populära inlägg